top of page

Сватбеният водещ и DJ - 12 въпроса, които да им зададете преди да ги наемете.

Нормално е преди сватбата и покрай нейната организация да се срещнете с няколко сватбени водещи и/или диджеи преди да изберете кой да ангажирате.

Ето 12 въпроса, които трябва да му/им зададете:



1. Ще бъде ли той на вашата сватба до самия край на партито?


За много диджеи "ходенето" на сватби, както се изразяват някои, е втора работа.

Голяма част от тях работят в клубове, в което няма нищо лошо, разбира се.

Дали ще води той обаче всички ритуали до край или ще остави заместник в един момент?

Дали бързайки за някъде ще се опита да сбие всички основни ритуали и игри

в по-кратко време и ще наруши целия добър баланс на сватбеното тържество?

Това е информация, която трябва да се знае предварително. Не искате някой, на когото плащате не малка сума да ви постави пред свършен факт и да развали настроението, нали?


2. Разполага ли с ДОГОВОР, с който да гарантира услугите си ?


На първо място, защото професионалистите правят така......договорът може да бъде естественото продължение на мъжката ти дума. Това е една по-висока степен на гаранция, че ще получите услугите, за които сте заплатили. Когато предлагаш толкова отговорна услуга с висока степен на важност за другата страна е необходимо да бъде подплатена с договор, изготвен от подходящите лица, в тази сфера на дейност.


3. Екипът /водещ и диджей/ от двама пълноправни професионалисти ли е съставен?

В наши дни е модерно да ви презентират екип от диджей и водещ на доста примамлива цена. Но каква точно е скритата истина зад ниската сума?

Или в другия случай.....

Ако решите да ангажирате известен дисководещ, който ви предлага да е в екип с диджей за по-висока цена, можете да разгледате и неговото портфолио.

Не е добре на сватбата да се окаже, че вторият човек е асистент, който е там в помощ за пренасяне на техника и застава зад пулта за кратко време /

само когато се налага водещият да е отпред за определен анонс и/или анимация/. Добре е да се прави разлика между асистент и диджей.

Да не забравяме обаче финансовата страна и за какво точно плащате.

И тук визираме ситуации, в които така нареченият и представен диджей е помощник на лицето водещ, но само в товаро-разтоварната дейност на апаратурата, монтаж и демонтаж.

Това би следвало да е асистент и сумата, която вие ще заплатите за неговото присъствие би трябвало да е доста по-ниска, отколкото за професионален диджей.

Много удобно представен казус, за да се поиска по-висока сума, не смятате ли? Уверете се, че ангажираните лица, са наистина професионалисти, а това лесно може да го направите.


4. Има ли предпочитан стил музика?


Ако е възможно, потърсете сватбен диджей, чийто музикален стил съвпада с вашия собствен и поне на част от гостите.

Ако обичате Hip-Hop и House, a вашият DJ слушa или пуска предимно поп-фолк, вероятно няма да можете да разчитате на него за добър подбор на песни.

За ваше щастие има много диджеи, които работят с всякакви стилове. Трябва просто да ги откриете.


5. С какво предимно е облечен, когато работи на сватбено събитие?


Предполагаме, че не бихте искали да се появи на вашата плажна сватба в официален костюм или пък в балната зала с "официални дънки" и ризка с къс ръкав.


6. Как постъпва, когато гостите отправят музикални желания към него?


Ако нямате нищо против и даже бихте желали гостите ви да могат да си поръчват музика, попитайте го дали той има такава практика и как точно процедира.

Чували сме за диджеи, които отказват музикални желания дори на най-близките хора на младоженците. Как ви звучи: „ Съжалявам, но тази песен не ми е в програмата“?

Има случаи, когато диджеят не се справя с това да пусне правилната музика на аудиторията.

Ако не предоставя и възможност на гостите да му помогнат, поръчвайки си по-правилна музика, смятаме, че на всяка цена трябва да избягвате такъв диджей.


7. Разполага ли с резервно оборудване?


Редно е, да се поинтересувате дали диджеят подсигурява резервно оборудване в деня на събитието, с което може да покрие основни необходимости, в случай че нещо се обърка.

Не говорим за нещо по негова вина.

Все пак колко бързо би могъл да реагира, за да продължи купона?! Накратко: има ли план Б ?


8. С какво оборудване ще е на събитието и колко е качествено то?


Не случайно пишем този въпрос отделно от т.7. Важно е да знете дали е качествено оборудването, респективно звукът.

Тук е мястото да обясним, че видеооператорът получава директно звука за вашия филм от диджейската апаратура. Тоест ако не желаете да правите компромис със звука като цяло или с качеството на сватбения филм за който плащате немалко пари, попитайте диджея с каква апаратура работи и ще може ли да осигури звук за оператора според неговите изисквания, както и да гарантира за неговото качество.

Диджея може дори да ви изпрати линкове, за да се информирате по-детайлно.


9. Може ли да видите видео от неговата работа?


Разполага ли с някакви клипове, чрез които да установите как изглежда работата му, когато е в действие.


10. Би ли приел плейлиста с вашите музикални предпочитания?


Много двойки имат желание да предоставят плейлиста на диджея, за да са сигурни, че ще танцуват на любимите си песни, както и техните най-близки приятели,

с които са израснали или просто заедно посещават едни и същи клубове.

Най-добре е диджеят да води и да подбира в подходящ ред „парчетата“, защото това е неговата работа, но знайте че има и такива, които пускат песните от списъка една след друга без да преценят коя кога е уместно да бъде пусната.


11. Какви други услуги предлага?


Вероятно ще имате и други сватбени услуги на вашия празник. Много диджей компании вече предлагат ефектно осветление за партито, както и много други добавки, за да направят вашата сватба по-специална и модерна.

Някои дори предлагат сватбени пакети, които правят допълнителните екстри още по-достъпни.


12. Колко срещи ще проведе с вас?


В крайна сметка е добре да нямате фиксиран брой, а да се чувствате спокойно, че можете да си насрочите достатъчно срещи преди събитието, за да обсъдите предстоящото парти.

Така и водещият, стига да има това желание, ще може да изготви индивидуален сценарий. След втората, третата среща ще се отпуснете, а на Деня пред вас ще е приятелско лице.

Разбира се, първата среща е опознавателна и не я броим.


145 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

DJ Айвън

bottom of page