Защо цената не трябва да е определящ фактор при избора на водещ и DJ за сватбеното парти.

Актуализирано: 14 ное 2019Едва ли има младоженци, които биха отрекли, че екипът (водещ + диджей) изиграват основна роля за цялостното провеждане на сватбеното парти, за настроението, за танците, за усмивките, за създаването на незабравими спомени. Това разбира се, означава, че екипът поема голяма отговорност и ако някой от тях не се справи с работа си, рискува да развали настроението на младоженци, родители, гости и частично или дори изцяло да провали сватбения ден. Освен чрез лични грешки, породени от липса на опит и/или подготовка за събитието, това може да се случи и от некачествената апаратура, с която се работи. Например „прекъсване“ на микрофона по време на церемонията „изнесен ритуал“. Некачественият звук по време на сватбеното парти, поради амортизирана техника или некомпетентността на човека зад пулта, освен че причиняват дискомфорт на всички присътващи на събитието, рефлектира и върху аудиото, което професионалния видеооператор получава за сватбения филм. Малко хора са наясно, че професионалистите във видеозаснемането използват устройство наречено „рекордер“, което се включва директно към апаратурата на диджея и по този начин то извлича и записва директно звука от микрофона на водещия и музиката от диджея, за да бъде аудиото съвършено в сватбения филм. И ако видеооператорът не получи качеството, което му е нужно, се получава обратния ефект, което е препядствие и за това той да може да изпълни ангажимента си качествено. Професионалните диджеи не правят компромис с качеството на своята техника. Те постоянно купуват нова такава и често извършват профилактика на вече съществуващата, с цел да обезпечат всяко едно събитие, за което са ангажирани.


Да предположим, че някак сте се примирили с некачествената апаратурата в името на това, че все пак предстои сватбеното ви парти и не тябва да мислите за негативни неща, а би трябвало да се насладите на момента. Какво друго обаче може да очаквате от екипът, което да помрачи деня ви? Например водещ облечен с тениска и дънки е не само неприемливо, но и обида към вас и вашето събитие. Добре, преглъщате го. Със сигурност няма за кога да го изпращате до тях да се преоблича. Гостите вече са настанени около масите и сватбата трябва да започне, а водещият да анонсира пристигането ви в ресторанта. И ето, че той „спретнат“ с готината си тениска, застава в средата на дансинга и започва своето слово към гостите. И всичко щеше да е супер, ако не беше забравил преди това да провери дали всички най-важни гости са там. А това, разбира се, са родителите. И ето как се оказва, че родителите на единия от младоженците точно в момента са излезли от залата, за да вземат нещо, или поради някаква друга причина и ги няма. Момент, който никой родител не иска да пропусне. О, да...трябва да се спомене, и че е забравил да предупреди фотографа и видеооператора, че сватбата започва... Сватбеният водещ, освен да се грижи за изпълнението на сценария, да проведе и представи всички ритуали и игри, както и да се грижи за настроението на гостите има и координаторска дейност, защото той е основното лице, определящо кое, кога започва и какво се случва като цяло. Той трябва да съгласува действията си с персонала на ресторанта, с екипа фото – видео и да следи когато трябва да се проведат основните елементи от сценария, дали най-важните хора са там (например няма как да се обяви, че следва речта на кума, а младоженеца примерно да го няма). Координаторските му качества трябва да изпъкнат още повече в случаите, в които младоженците не са наели сватбена агенция, която да осигури координатор за събитието.


Но нека да се върнем отново на импровизираното ни събитие, което описваме. Да предположим, че поради еуфорията, тези неща остават незабелязани за вас. А впрочем те си остават незабелязани и за него. J Но всякакво сричане, арсенал от неуместни шеги (някои от тях казани дори с цената на оронване авторитета на присъстващ гост), объркване на сценария и невъзможност да повлияе на гостите като ги зареди с положителна енергия, са неща, които се забелязват от абсолютно всички. Разбира се, никой водещ или диджей не е застрахован от неволни грешки. Човешко е да се греши. Но неволната грешка и цялостната некомпететност са две тотално различни неща и лесно могат да бъдат разграничени.


Сега да обърнем внимание и на другия важен елемент от екипа, а именно диджеят. Сватбата е в разгара си, хората са станали да танцуват и изведнъж песента спира и се чува реклама на някакъв колбас примерно. Питате се защо? -ами защото така нареченият диджей, вместо професионален, лицензиран софтуер, използва „You tube” и случайно е забравил да активира програмата си, блокираща рекламите. Да, някои от гостите ще се засмеят на случилото се, но то реално не е никак смешно, а дори е жалко. Да не гов